برای خیلی از دانشجوها و مهندسان این سوال پیش میاد که چه زبان برنامهنویسی بیاموزیم؟ مطالب زیادی هم در خصوص انتخاب زبان نوشته شده که سردرگم کننده است. بیش از 700 زبان برنامهنویسی وجود داره (فهرست زبانها) و به تناسب نیاز زبانهای جدیدی هم خلق میشه. اگر مهندس باشید، تعداد انگشت شماری از اونها واقعاً میتونه برای شما مفید باشه، توی این مبحث چندتا زبان کارآمد رو برای محاسبات مهندسی یا تولید نرمافزار معرفی کردیم.
زبان یا محیطی که شما را سریعتر به هدفتان برساند، بهترین انتخاب برای شماست!
اگر هدف شما حل مسئله است، شاید اصلاً احتیاجی به یک برنامه نویسی ندارید! نرمافزارهای تخصصی زیادی برای حل انواع مسائل وجود دارد. لیست بلند بالایی از این نرم افزارها برای هر کاری که نیاز دارید وجود داره. مثلاً نرم افزارهای مورد نیاز مهندسی مکانیک رو ببینید.
نرمافزارهایی مثل EES و محیطهای ریاضی مثل Mathematica ، Maple و MATLAB موجود هستند که میتوانند بسیاری از انواع مسائل را با تلاش کمی حل کنن. نمودار رسم کنن، آنالیز حساسیت انجام بدن یا بهینه سازی کنن.
زبانهای مدلسازی مثل Modelica هم که جایگاه خودشون رو دارن و کار مدلسازی سیستمهای مهندسی رو برای محققان راحت کردن!
اگر با این توضیح، باز هم تصمیم به یادگیری زبان برنامه نویسی دارید، خوب انتخابهای زیادی دارید! محبوبیت زبانهای برنامهنویسی رو سایتهای مختلف هر سال انجام میدن! مثل چیزی که توی شکل زیر میبنید، زبان C با اینکه محبوبیتش کم شده اما هنوز جزء محبوبترینهاست. پایتون رتبه بعدی هست!
برای یک مهندس کارایی ابزار، مهمتر از محبوبیت آن است!
خیلی از دانشگاهها برای آموزش برنامهنویسی به دانشجویان مهندسی سی، پاسکال، فرترن و پایتون رو انتخاب کردن. من ترکیبی از پایتون و فرترن رو پیشنهاد میکنم! پایتون به خاطر سادگی و کارآمد بودن و کتابخونه گسترده توابع و راهنمایی عمومی که توی اینترنت داره و اینکه عملاً هر محاسباتی مهندسی رو میشه با تلاش کمی باهاش انجام داد. یادگیری این زبان خیلی خیلی ساده است و خوانایی در کدها برای یادگیری برنامه نویسی عالیه. این زبان یکی از انتخابهای اصلی برای هوش مصنوعی هست. اصولاً هر مهندسی باید این زبان رو یاد بگیره 🙂 فرترن هم که همیشه سریعترین و بهترین زبان برای محاسبات ریاضی و مهندسی پیچیده بوده، هست و خواهد بود! پس بهترین گزینه برای محاسبات CFD مورد نیاز مهندسان مکانیک سیالات است.
یادگیری آسان و ابزارهای فراوان از امتیازات این زبان است. با اینکه پایتون یک زبان مفسری هست اما کتابخانه گسترده ای از توابع کارآمد دارد که ریشه در زبان C یا فرترن دارند و سرعت قابل قبولی ارائه میدهند. این زبان به خصوص برای برنامه نویسی هوش مصنوعی کاربرد دارد. کتابخانه های NumPy، SciPy ابزارهای محاسبات این زبان هستن
فرترن حدود سال 1950 برای محاسبات ریاضی و مهندسی خلق شده و هنوز سریعترین زبان برای این کار هست. با داشتن کتابخانه بزرگ توابع ریاضی و امکانات محاسبات ماتریسی و موازی، بهترین گزینه برای محاسبات CFD است. توی سالهای اخیر داره توجه بیشتری بهش میشه و رتبه اش کلی بالا رفته!
با زبان برنامه نویسی دلفی میشه نرم افزارهایی تولید کرد که همزمان قابلیت اجرا روی ویندوز، IOS، اندروید و لینوکس رو داشته باشن! سادگی Visual Basic و قدرت C++ رو داره و بر پایه زبان برنامه نویسی قدرتمند، ساختاریافته و ساده پاسکال بنا شده. قدرت خوبی در کار با دیتابیس ها داره. حدود 10 سال پیش از بهترینها بود و کلی توجه به خودش جلب کرد، بعدش کم طرفدار شد و الان با پشتیبانی خوب و ویرایشهای به روز مجدد در حال رشد هست و محبوبیتش داره زیاد میشه! نرم افزار EES هم با دلفی نوشته شده 🙂
نسبت به ++C خیلی ساده تره و امکانات مدرن داره، هر چند کدهایی که تولید میشه از نظر سرعت به توانمندی کدهای زبان C پلاس پلاس و زبان سی نیست، اما راحتی یادگیری، امکانات مدرن و سرعت تولید برنامه با این زبان کمبودهاش رو کمرنگ میکنه 🙂 ، در ضمن مایکروسافت این زبان رو برای مقابله با دلفی قدرتمند کرده و هر روز امکانات بیشتری بهش اضافه میکنه، مثلاً الان با این زبان میشه برای محیطهای مختلف کد اجرایی نوشت. در ضمن اگر طرفدار بازی سازی باشید، میتونید از این زبان برای ایجاد بازی توی موتور بازی Unity استفاده کرد.
این زبان یک علاقه قدیمی هست و یادگیری این زبان رو اصلاً پیشنهاد نمیکنم 🙂 اما اگر به نوشتن کدهایی با بازده خیلی خیلی بالا نیاز دارید این زبان بهترین پاسخ به نیاز شماست! عملاً هر دستور این زبان، میشه یک دستور CPU کامپیوتر و کامپیوترهای امروزی میتونن میلیاردها از این دستورات رو توی یک ثانیه انجام بدن! اما قبل از شروع مطمئن بشید که واقعاً به این قدرت نیاز دارید، چون در مقابلش بایستی زحمت زیادی متحمل بشید! البته برای این زبان کامپایلرهایی نوشتن که میشه برنامه ویندوز با رابط گرافیکی کاربر توش ساخت.
زبانهای برنامه نویسی زیادی وجود داره و هر دهه هم چندتایی جدید به وجود میاد! اینکه شما چه زبانی انتخاب میکنید مستقیماً به هدف شما بستگی داره. هر زبانی برای خودش قدرتها و ضعفهایی داره و باید دید که برای شما چقدر کارایی داره. توی سایتهای مختلف مطالب زیادی در خصوص انتخاب زبان نوشته شده و اغلب هدفشون معرفی زبان مطلوب برای بازار کار به عنوان برنامهنویس حرفهای هست. اینجا ما فقط 4 زبان پایتون، فرترن، دلفی و سی شارپ رو ذکر کردیم. زبانهایی که برای یک مهندس کارآمد و مفید هستن! آخر نوشته هم زبان اسمبلی رو هم پیشنهاد نکردیم!